De Koninklijke vereniging Le Réveil Ardennais

Le Réveil Ardennais is een groep traditionele folkloristische dansen, opgericht in Stavelot in 1949. Het is een van de oudste “Revival” groepen van traditionele dansen in de Hoge Ardennen van België en Wallonië.

1949

Op een mooie dag in augustus 1949, op de 21e om precies te zijn, kwamen ongeveer tien koppels samen voor het “Ardennenfeest”. Ze droegen de kostuums van hun ouders, en sommigen zelfs hun eigen zondagse kleding. Ze verzamelden zich in het café “Au Vieux Marché” aan de Neuve straat, en daar, na “enkele kleine glazen”, stelde een van de vrolijke mensen voor: “We zouden een mooie vereniging kunnen oprichten!” Een ander vulde aan: “Denken jullie niet dat we zouden kunnen dansen?” Heel natuurlijk maakten ze enkele danspassen, een maclotte, natuurlijk die van Stavelot, die ze hadden gedanst of gezien hadden bij hun ouders op feestbals. Zo werd “Le Réveil Ardennais” geboren. Le Réveil Ardennais is een groep traditionele folkloristische dansen, opgericht in Stavelot in 1949. Het is een van de oudste “Revival” groepen van traditionele dansen in de Hoge Ardennen van België en Wallonië.

1999

In 1999, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum, werd het bij koninklijk besluit: “De Koninklijke Vereniging Le Réveil Ardennais”, maar bij evenementen zult u vaak eenvoudigweg horen over “Le Réveil Ardennais” van Stavelot.

Vandaag

Liefde, ook die voor folklore, doet wonderen. Deze folkloristische groep heeft navolging gekregen. Vandaag houden vier generaties Ardennen, van dansmeesters tot jonge leerlingen, de dansen van hun voorouders levend, reizend door België, Frankrijk, Griekenland, Engeland, Italië, Duitsland, Portugal, Denemarken, Nederland, Zwitserland, Letland…

Stavelot

De stad Stavelot ligt in het oosten van België, in de provincie Luik, in het arrondissement Verviers. Het wordt bediend door de snelweg E42 Verviers-Prüm. Het prachtige racecircuit van Spa-Francorchamps en het dorp Coo met zijn beroemde waterval bevinden zich in de gemeente Stavelot. De stad Stavelot dankt zijn reputatie als folkloristische stad aan zijn “Blancs-Moussis”, die de Laetare organiseren gedurende 3 dagen halverwege de vastentijd.

Agenda

Nos 75 an le samedi 26 octobre 2024

26/10/2024

Stavelot