Ons repertoire van folkloristische dansen

Wij dansen voornamelijk authentieke dansen uit de Hoge Ardennen en Wallonië. De meeste zijn contredansen. We zijn nog steeds op zoek naar deze dansen die dreigen te worden vergeten als ze niet meer in hun oorspronkelijke plaats worden beoefend.

Zo hebben we in Michel Dehard en zijn vrouw Marie een waardevolle hulp gevonden om typische dansen uit Harre en Chêne al Pierre opnieuw te leren. Deze twee voormalige leden van een van de oudste familiegroepen van de regio, “Lès Hârkès”, hebben ons de “Quadrille du l’Vîhe Tour”, de “Quadrille de Harre” en de maclote van dezelfde plaats doorgegeven. We kunnen het ook niet hebben over een repertoire van Waalse dansen zonder Jenny Falize en Rose Thisse-Derouette te noemen. De eerste is de voormalige voorzitter en nu erevoorzitter van de Waalse Federatie van Groepen voor Populaire Dansen van Luik (DAPO). De tweede is een Belgische componiste, winnaar van de Prix de Rome, auteur van vele werken en met name van een “Studie over de Dans in de Belgische Ardennen in de 19e eeuw” (zie: “Het manuscriptenboek van een Ardense muzikant”). Samen hebben ze hun hele leven gewerkt aan de opleiding van dansers en leraren van folkloristische dansen (zie: De boekjes “Populaire Dansen van Wallonië” uitgegeven door de Koninklijke Belgische Commissie voor Folklore). Van een groep vrienden in 1949, zijn we geëvolueerd dankzij onze voormalige voorzitter José Wergifosse en onze dansmeesters Serge Fontaine en Armand Dussart. Ons huidige repertoire biedt 4 programma’s van ongeveer 30 minuten. We wisselen contredansen af met polka’s of schottischen in een cirkel en quadrilles. We betrekken ook het publiek bij enkele animatiedansen.

Eerste programma

Ingang: De Polka des Pies. De Maclote van Stavelot: De Maclote, L’Al’mande, L’Amoureuse, Le Passe-Pied (Po l’rawète). De Oliva Scottisch. De Arèdje d’Ottrè. De Troïka van Bertrix. De Quadrille dè l’Vîhe Toûr: Les Avant-Deux, Changez les Dames, Les Balancés, La Chaîne Anglaise, La Grande Chaîne. Uitgang: De Kreuz Polka.

Agenda

Nos 75 an le samedi 26 octobre 2024

26/10/2024

Stavelot