De Koninklijke vereniging Le Réveil Ardennais

Tijdens dorpsfeesten, gedurende de ganse 19e eeuw, dansten mannen en vrouwen bij ons op muziek van het accordeon. Zij huppelden op de tonen van de “maclotte” en de levendige “passe-pieds”

Na de Tweede Wereldoorlog, stichtten enkele oudere dansers, die de ritmen van hun jeugd nog niet vergeten hadden, Le Réveil Ardennais. Ze wilden de danstraditie en kledij van hun voorvaderen voortzetten.

De vrouwen dragen een strohoed: de pittoreske “barada” voorzien van een “bavolette” als bescherming tegen de zon. Op hun breed gestreepte rok dragen ze de traditionele zwarte overgooier en ze werpen een antieke sjaal over hun schouders.

De mannen kiezen hun mooiste boerenkiel, die hun echtgenoten met liefde hebben geplooid. Zij dragen ook een zwarte pet. Hun broek en schoenen zijn zwart maar hun zakdoeken zijn rood met witte stippen.

De liefde, ook die voor folklore, doet wonderen. De oude liefhebbers van de folklore maken aanhangers. Vandaag geven drie Ardense generaties, werkelijke meesters in de danskunst, hun ervaring door aan de jongeren. Het voortbestaan van de dansen van hun voorouders wordt zonder onderbreking voortgezet. Ze voeren hun dansen op, in België, Frankrijk, Portugal, Engeland, Italië,
Duitsland, Griekenland, Denemarken, Spanje, Nederland, Zwitserland, Letland…

Stavelot

Aucun événements trouvés